divendres, 12 de febrer del 2021

COCA DE FORN DE LLARDONS

 A vegades em passa pel cap de no cuinar tant, encara que és un hobby que m'encanta, i fer altres coses que també m'agrada molt com pintar, restaurar petits mobles, cosir, decoració, etc. Però avui he tingut amb aquesta coca una gran recompensa al meu treball, que m'ha il·lusionat a seguir cuinant.

Aquesta sorpresa i alhora satisfacció ha sigut quan he vist l'alegria que ha tingut la meva sogra, de noranta-set anys, quan ha provat la coca. Des de la primera mossegada, i no és exagerar, ha començat a riure i a expressar una alegria bestial en el seu rostre. Aquest mos de coca, li ha portat el record de tots els sabors d'aquella coca que menjava en el forn dels seus pares, molts records de joventut li han passat en un instant pel seu cap. 
Ha sigut entranyable, i sé que mai oblidaré aquest moment, que amb una simple coca de forner hagi pogut donar aquest moment d'alegre enyorança a la meva sogra, la Rosita del forn del Mariano.
Per tots els que cuinem, aquest és el millor premi que et poden donar. És una alegria enorme veure que pots transportar la ment al record d'altres èpoques amb la teva cuina. És molt emocionant! Per això, sempre defendre "La cuina tradicional", la cuina que passa de pares a fills i filles.





Ingredients:

- 400 g de farina de força
- 20 g de llevat fresc
- 100 g llet sencera
- 100 g aigua
- 150 g llardons (llardons)
- 150 g mantega de porc ibèric
- 100 g sucre (més 3 o 4 cullerades soperes per empolvorar la coca)
- Una mica de sal
- 3 culleradetes de cafè d'anís verd en pols (matafaluga). Jo el tenia en gra i l'he triturat amb el molinet de cafè.
- 50 g pinyons

Elaboració:

1- Escalfem al microones una mica la llet i l'aigua, només fins que aquest temperat.
2- En un bol gran posem l'aigua, la llet, el sucre i el llevat. Remenem una mica perquè el llevat es dissolgui.
3- Afegim en tres vegades la farina a mesura que anem remenant i barrejant amb una espàtula de silicona. Al cap d'uns minuts haurem aconseguit amalgamar tots els ingredients. Ara bolquem la massa a la taula de treball prèviament una mica enfarinada. Seguim amassant fins a aconseguir una pasta una mica més homogènia. Seguidament, afegim el llard i la sal. La massa es farà més suau i elàstica.
4- Afegim els llardons, que haurem triturat al màxim amb una picadora i seguim pastant per integrar-los a la massa. Seguidament, afegim la matafaluga i tornem a pastar per integrar i  ja veureu que la massa va agafant cos.
5- Un cop tinguem tots els ingredients ben integrats i una massa homogènia, formem una bola i la posem en un bol tapat amb un drap de cotó a reposar durant 30 minuts a temperatura ambient.
6- Passat aquest temps, estirem la massa sobre un paper de forn enfarinat lleugerament i li donem a la massa forma de coca, és a dir ovalada. Ha de tenir un gruix 1/2 cm a 1 cm. La posem damunt d'una safata de forn i la deixem reposar tapada amb un drap de cotó unes 5 hores. Si la temperatura és càlida, pot ser que amb 2 o 3 hores sigui suficient.
* També la podeu deixar fermentar tota la nit a la nevera, però l'endemà l'heu de treure i deixar fermentar a temperatura ambient fins que augmenti una mica el seu volum.
De tota manera aquesta massa no augmenta molt el seu volum. De fet a mi no m'ha augmentat molt, i m'ha quedat riquíssima.
7- Ara, quan hagi llevat una mica, empolvorem la superfície amb abundant sucre i escampem els pinyons. 
8- La fiquem a forn calent a 180 ° a una alçada mitjana i deixem coure durant 20/25 minuts. Sempre vigilant i si a mitja cocció veieu que es torra massa, la tapeu amb un paper d'alumini.

BON PROFIT!!

Suggeriments:

* Remulleu els pinyons dins d'un colador per sota l'aigua i deixeu-los escorre bé o eixugueu-los una mica amb paper.

* Si no podeu triturar la matafaluga, la podeu posar sencera o bé posar una mica de licor d'anís. He vist en altres receptes que a vegades la infusionen amb el líquid de la recepta. En aquest cas seria l'aigua i la llet.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por participar en esta página.