diumenge, 21 de gener del 2018

ARRÒS AL FORN (recepta valenciana)

En el Poblenou, a finals del segle XIX, varen venir a viure moltes famílies de Castelló. S'instal·laren al barri de la plata, ubicat al carrer  Dr. Trueta (abans Wad-Ras), entre el carrer Badajoz el carrer Ciutat de Granada. Era una zona amb moltes empreses on trobar feina en aquella època.

Nosaltres, a la nostra botiga, teníem clientes que eren ja les filles i les nétes d'aquestes persones vingudes del país valencià.

Va ser la Sra. Pilar Soria, una clienta molt estimada per mi, la que em va explicar aquesta recepta. No sé ben bé si ella era descendent d'alguna d'aquestes famílies de Castelló o bé li va explicar alguna veïna a ella. Passant-la així, de boca-orella, com moltíssimes altres receptes tradicionals i casolanes.

 És d'aquelles receptes que sempre us dic que a mi m'agraden tant. Les explicades en primera persona que sempre t'aporten un valor afegit, d'estima i experiència. Explicades amb tota cura i sense deixar-se cap detall de cada moment de l'elaboració. Una de les fonts culinàries més valorades per mi.

Avui fent aquest arròs he recordat molt a la sra. Pilar i al seu  marit el Sr. Josep. Una parella entranyable  que va ser molt gratificant conèixer i atendre a casa nostra.

Sigui així el meu petit homenatge a la Sra. Pilar i una forma de donar-li les gràcies per la recepta i per l'estima que sempre em va demostrar.

Aquesta foto me la va donar la sra. Pilar i l'he conservat sempre.




Recepta:

Jo he fet aquest arròs amb el sobrant de la carn d'olla i cigrons del caldo de Nadal. Així que és una boníssima recepta d'aprofitament.

Aquesta recepta, també és fa amb costella i cansalada de porc però jo no n'he posat per no afegir més greix a la recepta.

Ingredients per 2 persones:

- 100g. o 150g. d'arròs si sou de menjar un bon plat.
- Caldo o aigua mineral. El doble de volum que el d'arròs. Si és arròs bomba serà el triple.
- Un grapat de cigrons del caldo.
- Uns talls de carn i pollastre o gallina del caldo esqueixada a trossets.
- 1 patata tallada a rodelles no gaire fines.
- 1 tall d'un dit de pilota del caldo per persona.
- 1/2 botifarró de ceba per persona.
- 1 tomàquet madur tallat a rodelles no molt fines.
- 2 tomàquets ratllats.
- 2 grans d'all trinxats.
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç.
- La meitat d'una cabeça d'all sencera.
- Safrà, sal i pebre molta al gust. 

Elaboració:

Aquest arròs es fa amb cassola de fang. Si no en teniu, podeu fer servir la que tingueu a casa, tenint en compte que s'acaba la cocció al forn .

1- En una paella posem oli i fregim les patates fins que quedin daurades. I reservem. 
Traiem quasi tot l'oli, i en la mateixa paella fregim una mica les rodelles de tomàquet amb cura que no es trenquin, serà un fregit ràpid.
Seguidament i afegint una mica d'oli si cal, fregim lleugerament els talls de botifarró i els talls de pilota. I els reservem.




2- Posem una mica d'oli de què hem fregit les patates a la cassola, sofregim els alls trinxats, vigilant que no es cremin i tot seguit incorporem el tomàquet ratllat. Deixem fregir uns 5 minuts, i afegim el pebre vermell, li donem unes voltes per integrar. 
Quan el sofregit de tomàquet hagi agafat color, incorporem l'arròs i sofregim un parell de minuts.




3- Ara posem per damunt, la carn de vedella i pollastre, i els cigrons que tinguem.




*Fins aquí, si voleu, podem deixar la recepta per acabar-la més tard.



4- Escalfem molt el caldo o aigua. Tirem per damunt i posem els brins de safrà, la sal i el pebre negre al gust de cadascú.
Col·loquem al mig de la cassola la mitja cabeça d'all i pel voltant posem els talls de patata, de pilota, de tomàquet i els botifarrons.

5- Posem la cassola al forn, que haurem preescalfat abans a 200º, i deixem coure durant 20 minuts.




Passat aquest temps, ja podrem servir i menjar.

Bon profit!




Suggeriments:

- Si no teniu carn d'olla, podeu fer aquest arròs amb costella de porc, cansalada i botifarrons.
- El temps de cocció és orientatiu, dependrà del tipus d'arròs i el forn de cada casa
- Tingueu en compte que la cassola de fang manté molt l'escalfor i segueix coent l'arròs fora del forn.

    


2 comentaris:

  1. Rosa: Gràcies per les teves paraules sobre els pares!
    La mare ho va aprendre de sa mare, valenciana com el seu pare, però de pobles de la prov.València. No tenien res a veure amb el Barri de la Plata ni amb Castelló. A més de la paella i l'arròs al forn també feien -per tradició- altres tipus d'arrossos (caldós, amb espinacs...)
    Salutacions i, com deia aquell,'que tingui una bona cuina'.

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu Xavier per aclarir-me l'origen de la recepta. Ara entenc, perquè la teva mare me la va explicar amb tant afecte, formava part de la seva història familiar.
    M'alegra poder participar amb la conservació d'aquestes receptes, familiars, tradicionals i de ben segur de molta antiguitat.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Gracias por participar en esta página.