Aquesta recepta és de Forner d'Alella, és un blog que segueixo sempre, ja que m'agraden molt com surten les seves receptes.
Jo aquí us intento explicar el millor possible com l'he anat fent. Si no ho enteneu prou bé amb les fotos i l'escrit, podeu mirar el vídeo original aquí.
No tingueu por de provar de fer-lo, us aniré explicant els meus entrebancs que m'he anat trobant en fer-lo, i entre això i la recepta original crec que us anirà bé.
* Primer de tot unes 15 0 16 hores abans de començar la recepta haureu de fer la massa mare, o sigui el dia abans de la vigília.
Ingredients per la massa mare:
- 25 g de farina
- 15 ml de llet
- 5 g de sucre
- Una mica de llevat fresc (la punta d'una cullera).
Posem la llet, el sucre i el llevat en un bol i ho barregem. Aboquem la farina a la barreja i acabem de pastar amb una cullera de fusta. Quan la massa es desenganxa de les parets, l'acabem d'amassar a sobre de la taula de treball. Aquest pas serà molt ràpid. Formem una bola amb la massa i la deixem reposar dins d'un bol, tapada amb un film a temperatura ambient durant unes 16 hores.
Tapem i deixem reposar |
Després de 16 hores de fermentació |
Seguim la recepta el dia abans de Reis:
Ingredients pel massapà:
- 175 g d'ametlla ratllada
- 175 g de sucre
- 1 ou
-la pell ratllada de mitja llimona.
En un bol, posem l'ou i el batem lleugerament. Seguidament, introduïm el sucre, l'ametlla i pastem amb les mans fins a barrejar molt bé els ingredients. Un cop ben barrejats, aboquem la pasta sobre la taula de treball i acabem de pastar fins a aconseguir una massa fina i homogènia.
Formem un rul·lo i l'emboliquem amb film. El guardem a la nevera fins que el necessitem.
Ingredients per la massa del tortell:
- 50 g de massa mare
- 450 g de farina de força
- 50 g de sucre
- 25 g de llevat fresc de forner
- 50 g de mantega a temperatura ambient
- 40 ml de llet
- ratlladura d'1 llimona
- ratlladura d'1 taronja
- 3 ous
- 1 cullereta d'aigua de flor del taronger
- 1 cullereta de sal
- 35 g de llard
- 1 cullerada de mel.
Per decorar:
- Fruita confitada.
- Ou batut per pintar
- Sucre granulat
- Pinyons (opcional)
*Per fer el sucre granulat, solament hem de barrejar molt bé l'aigua i el sucre. Les quantitats que necessitarem serant:
- 2 culleretes de sucre
-1/2 cullereta d'aigua
Elaboració, 1a part, la vigília.
Aquesta recepta, la faig amb una pastadora, si no en teniu, la podeu fer a mà que també surt bé.
1- Posem en el bol de la pastadora, els ous, el sucre, les ratlladures de llimona i de taronja, la mantega, la sal, la mel, l'aigua de flor de taronger, la massa mare a trossos i finalment la farina tamisada.
2- Comencem a pastar, a velocitat mitjana. En el meu robot és a nivell 4.
A mitjans de pastat, afegim el llevat fresc ben esmicolat perquè s'integri bé amb la resta d'ingredients. Seguim pastant durant uns 10 minuts més, fins a aconseguir una massa elàstica i fina.
* Si veieu que la massa queda eixuta, afegiu miques d'aigua amb una cullera. Ha de ser molt a poc a poc per no passar-nos de quantitat. A vegades no cal posar-n'hi, això dependrà de cada farina. Jo he posat com unes dues cullerades soperes d'aigua. Fixeu-vos amb la textura que es veu a la foto, és molt important.
3- Traiem la massa del robot i acabem de pastar sobre la taula de treball, prèviament enfarinada. La pastarem fins que quedi una massa llisa i fina. Ara, fem girar la massa sobre si mateixa, amb les mans, un minut fins a formar una bola. La deixarem sobre la superfície enfarinada, tapada amb un bol gran durant 1,30 h fins que augmenti el doble del seu volum.
4- Ara, greixem la taula de treball amb oli. Posem la massa al damunt, li donem forma de tronc i el deixem reposar 3 minuts per poder-lo treballar millor després.
Untem el corró amb oli i estirem la massa fins que quedi un rectangle fi. Si és necessari, l'acabarem d'estirar una mica amb les mans.
5- Untem el rectangle de massa amb el llard. Posem el tub de massapà en un extrem del rectangle i l'emboliquem i anem enrotllant fins a l'altre costat.
6- Tallem les dues puntes, i el col·loquem sobre una safata de forn folrada amb paper. Formem un anell i introduïm per sota la figureta de Rei i la fava que les haurem embolicat amb paper d'alumini. Les col·locarem separades una a cada costat.
7- Ara pararem la fermentació. Posant-lo tapat a la nevera fins a l'endemà que l'acabarem.
Elaboració, 2a part, dia de Reis:
1- Ara, l'haurem de fer fermentar. Si dins de la nevera ha fet una mica de crosta, el pintarem amb ou batut.
Seguidament, decorarem amb la fruita confitada al gust de cadascú. En el meu cas, jo l'he fet amb cireres per donar-li una mica de color i he posat pinyons. Ja sé que no és una decoració tradicional, però no ens agrada la fruita confitada i sempre l'acabem tirant i això sap greu.
El deixarem a temperatura ambient, dins del forn apagat, durant 2 h perquè fermenti. Passat aquest temps, haurà augmentat una mica més.
2- El tornem a pintar amb ou un altre cop abans d'enfornar i li poseu el sucre granulat que hem preperat.
Després de les 2 h, ha haumentat una mica més. |
A mitja cocció, tapeu-lo amb paper d'alumini si es torra massa. Vigileu la cocció, es crema fàcilment.
3- Un cop cuit, El traiem del forn i el deixem refredar. Quan sigui fred, ja el podrem menjar.
Suggeriments:
-Una bona idea és, fer el massapà uns dies abans i congelar-lo. Per fer-lo servir només caldrà treure'l el dia abans i deixar descongelar a la nevera.
- Si voleu, amb aquesta quantitat de massa, la dividiu i podeu fer dos tortells més petits o bé fer només un més petit, posant la meitat de tots els ingredients.
-Podem fer servir mantega en lloc del llard.
- El tortell s'ha de deixar refredar a poc a poc, el contrast brusc de temperatures, no li va bé quedaria la molla gomosa.
- Un cop fred, es pot tallar i farcir de nata o de crema pastissera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gracias por participar en esta página.