Avui, publico una recepta que fa molts anys em va explicar una carnissera de l'antic Mercat de la Unió del Poblenou (Barcelona). Jo era molt jove i no tenia ni idea de com fer una pesa de carn així.
Va ser la Isabel, la que amb molta estima em va explicar, pas per pas, com realitzar aquest deliciós plat. Des d'aquell dia faig l'espatlla de xai així i sempre em queda estupenda.
Aquesta història us l'explico perquè jo li dono moltíssima importància a les receptes que es transmeten de generació en generació. Crec que és la base de la nostra cultura gastronòmica i que és molt important que no la deixem perdre.
Aquesta tradició cultural fa que es valori i s'utilitzi el producte fresc i de proximitat, ajudant així a moltíssimes persones del nostre país que dediquen la seva vida a activar i a millorar el conreu i la ramaderia per fer-nos la vida una mica més feliç, menjant dels seus exquisits productes.
Sigui avui un homenatge a tots ells.
Aquí teniu la recepta, senzilla i bona.
. 1 espatlla de xai
. 2 tomàquets madurs
. 1 ceba gran.
. 4 grans d'all
. 2 patates tallades a rodelles d'1 cm de grossor.
. Un bon raig de vi blanc sec.
. Julivert trinxat.
. Farigola.
. Oli d'oliva
. Sal i pebre
Elaboració:
1- posem el forn a escalfar a 185°. Salpebrem la carn. Untem la safata del forn amb un raig d'oli, a sobre posem les patates tallades. Posem el tall de carn. Després posem la ceba tallada a llunes i els tomàquets ratllats per damunt. Pels costats posem els grans d'alls esclafats i unes branquetes de farigola esmicolades. I per últim ruixem tot amb oli.
2- Un cop posats tots els ingredients col·loquem la safata al forn a mitjana alçada i a la base del forn posem un pot d'1/2 litres amb aigua, això servirà perquè en escalfar-se l'aigua, el seu vapor ajudi que la carn no es ressequi.
3. Deixarem coure la carn durant 1,30 h més o menys, depenent del pes de l'espatlla. A mitja cocció tombarem peça de carn i la mullarem amb un bon raig de vi blanc. Al final de la cocció, en els últims 5 minuts, tornarem a tombar l'espatlla i escamparem una picada d'all i julivert per damunt . La carn serà cuita quan agafi un color daurat i si punxes no surt sang.
BON PROFIT!!
Suggeriments:
- De tant en tant aneu mullant la carn amb el suc que es va desprenent durant la cocció.
- Jo vaig treure una hora abans la carn de la nevera perquè estigues menys freda. (No ho feu si la temperatura ambient és molt alta)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gracias por participar en esta página.