Aquesta recepta és la que faig cada any a casa meva. És la que vaig aprendre a casa dels meus pares, a tots ens agradava molt i per això segueixo fent-la igual.
Haig de dir que de receptes d'escudella hi ha tantes com famílies. En haver-hi tants ingredients es pot variar molt. Hi ha qui posa, careta de porc, o peu, un tros de xai, ossos salats, etc. Jo el faig més senzill però queda molt gustós. Bé aquí teniu la meva recepta, espero que us agradi.
Ingredients per 10 persones:
- 8 l. d'aigua mineral.
- conill de vedella.
- 2 trossos de pit de vedella
- 1 os de genoll de vedella
- 2 ossos d'espinada de porc.
- 1/4 de gallina. Jo prefereixo el pit amb l'ala.
- 1/2 pollastre
- 1 xoriço de Cantimpalo. (obtatiu)
- 1 tros de pernil de la part del garró.
- 2 botifarres negres per caldo
- Un bon tros de cansalada fresca de porc
- Un tros de cansalada ibèrica (200 g.)
- 1/2 api.
- 4 pastanagues.
- 2 naps.
- 2 xirivies.
- 1/2 col.
- 4 patates vermelles per bullir.
- 400 g. Cigrons cuits.
Per la pilota:
- 500 g. de botifarra crua de pagès.
- 1 ou sencer
- 1 gra d'all trinxat
- Julivert trinxat molt fi.
- Molla de pa mullada amb llet o pa ratllat, que servirà per espessir la barreja.
Elaboració:
1- Primer de tot netegem bé tota la carn. El pollastre i la gallina els socarrimem per desfer-nos de totes les plomes. (podeu fer-ho amb un bufador si teniu Vitroceràmica o Inducció).
Un cop tot net posem les carns vermelles, els ossos, el pernil i el xoriço en una olla gran amb l'aigua freda. Ho posem al foc. I ho farem coure durant 1 h. Durant aquest temps hem d'anar escumant el caldo de les impureses i el greix que deixa el xoriço.
- 1/4 de gallina. Jo prefereixo el pit amb l'ala.
- 1/2 pollastre
- 1 xoriço de Cantimpalo. (obtatiu)
- 1 tros de pernil de la part del garró.
- 2 botifarres negres per caldo
- Un bon tros de cansalada fresca de porc
- Un tros de cansalada ibèrica (200 g.)
- 1/2 api.
- 4 pastanagues.
- 2 naps.
- 2 xirivies.
- 1/2 col.
- 4 patates vermelles per bullir.
- 400 g. Cigrons cuits.
Per la pilota:
- 500 g. de botifarra crua de pagès.
- 1 ou sencer
- 1 gra d'all trinxat
- Julivert trinxat molt fi.
- Molla de pa mullada amb llet o pa ratllat, que servirà per espessir la barreja.
Elaboració:
1- Primer de tot netegem bé tota la carn. El pollastre i la gallina els socarrimem per desfer-nos de totes les plomes. (podeu fer-ho amb un bufador si teniu Vitroceràmica o Inducció).
Un cop tot net posem les carns vermelles, els ossos, el pernil i el xoriço en una olla gran amb l'aigua freda. Ho posem al foc. I ho farem coure durant 1 h. Durant aquest temps hem d'anar escumant el caldo de les impureses i el greix que deixa el xoriço.
Mentrestant netejarem les
verdures.
2-Passat aquest temps, ja podrem afegir el quart de gallina, el pollastre, la cansalada fresca i la ibèrica juntament amb totes les verdures. Ara deixarem coure, a foc mitjà, 1 hora més fins que el caldo agafi substancia.
Mentrestant anirem preparant la pilota. Posarem en un bol, la carn picada de la botifarra, un ou sencer, una dent d'all trinxat, julivert trinxat molt fi i molla de pa mullat amb llet ( jo faig servir pa de pagès) . Si no tenim pa, podem posar pa ratllat. Jo no poso sal perquè la botifarra ja en porta.
2-Passat aquest temps, ja podrem afegir el quart de gallina, el pollastre, la cansalada fresca i la ibèrica juntament amb totes les verdures. Ara deixarem coure, a foc mitjà, 1 hora més fins que el caldo agafi substancia.
Mentrestant anirem preparant la pilota. Posarem en un bol, la carn picada de la botifarra, un ou sencer, una dent d'all trinxat, julivert trinxat molt fi i molla de pa mullat amb llet ( jo faig servir pa de pagès) . Si no tenim pa, podem posar pa ratllat. Jo no poso sal perquè la botifarra ja en porta.
Un cop tenim tots els ingredients junts, barregem i pastem, una mica, fins que
s'integrin i agafi consistència suficient per poder formar la bola. Tindrem un
plat preparat amb farina blanca. Una vegada que hem format la bola de pilota,
la passem per ella i amb les mans enfarinades perquè no s'enganxi, li donem
forma. La reservem tapada a la nevera fins al moment d'afegir al caldo. (amb
aquesta quantitat de botifarra, us sortiran 2 pilotes).
* Quan pasteu la pilota, si ús
queda poc consistent, podeu afegir, una mica de pa ratllat per espessir.
3- Passada la segona hora de cocció del caldo, és el moment d'afegir les
botifarres negres i les pilotes. Deixarem coure 15 o 20 minuts més.
Veureu que jo no he posat els cigrons, ni la col ni les patates. Això és pel
fet que faig el caldo amb antelació i el congelo amb tapers. La col i la patata
ho faig el dia de Nadal al matí, amb una mica del caldo que descongelo,
juntament amb els cigrons i després barrejo tots els caldos de cocció.
*Si ho voleu fer la col i la patata, al mateix dia del caldo, jo ho faig amb les botifarres i les pilotes, en una olla a part, es couran al mateix temps. Per afegir els cigrons venen unes bosses de malla de cotó per posar-los dins, perquè després sigui més fàcil de recuperar-los. Jo només, escalfo els cigrons perquè ja estan cuits. Això si, els compro d' una marca de qualitat.
*Si voleu coure els cigrons, poseu-los en remull prèviament durant 12 h., afegiu-los quan poseu la carn a l'aigua freda. O els podeu coure a part com feu sempre i recuperar l'aigua de coure'ls afegint-la al caldo.
4- Passat ja les quasi 3 horetes, podem colar el caldo i anar separant les carns, verdures, etc.
4- Passat ja les quasi 3 horetes, podem colar el caldo i anar separant les carns, verdures, etc.
5- Ara només faltarà coure la pasta en el caldo, el temps que indiqui el fabricant a l'envàs .Servir la carn d'olla a part.....i ha gaudir d'aquest plat tan bo i tan típic de casa nostra.
Suggeriments:
- A la pilota li podeu posar pinyons.
- També li podeu posar una mica de canyella amb pols.
- També podeu fer la pilota amb la meitat de carn picada de porc i l'altra de vedella.
- Si feu servir galets de format gran, la podeu coure prèviament amb aigua i sal uns minuts, i acabar-la de coure amb caldo.
- Si feu el caldo amb antelació no poseu la col, a vegades provoca que es talli el caldo en guardar-lo per més tard.
BON PROFIT I BON NADAL!!
BON PROFIT I BON NADAL!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gracias por participar en esta página.