dissabte, 23 de març del 2019

ARRÒS DE CANANES I ESCAMARLANS


Arròs fet amb peix de la Llotja de Palamós, Recepta típica de l'Empordà.
Un arròs fet amb pocs ingredients que us sorprendrà. Si el proveu, el fareu més d'un cop.



Ingredient per 2 persones:

- 200 g d'arròs bomba
- 8 cananes mitjanes
- 8 escamarlans mitjans
- 2 tomàquets madurs, ratllats
- 1 ceba mitjana de Figueres tallada a brunoise
- 2 grans d'all trinxats
- 1/2 pebrot verd tallat a dauets.
- 1 carxofa tallada a octaus
- 600 ml d'aigua mineral
- Sal , pebre negre molta al gust.





Elaboració:


1- Netegem les cananes ben netes, haurem de vigilar que de vegades tenen sorra al final de la punta del seu cos. Per fer-ho més fàcil, les podeu tallar pel mixt i així segur que l'aigua entra bé fins al fons. També haureu de treure-li la boca, els ulls i la fina ploma del seu interior.


Deixarem preparades les verdures, netes i tallades. 
A la carxofa, li traiem totes les fulles exteriors, que són les més verdes, fins a arribar a les del centre que són més blanques. Tallem la part de dalt de la carxofa, i les partim pel mixt. Amb la punta del ganivet o amb l'ajuda d'una cullereta traiem els pèls del cor de la carxofa. Ara, partim cada meitat en quatre trossos i ràpidament la posem dins d'aigua amb llimona o julivert per evitar que s'oxidi. Reservem fins que la necessitem.

2- En una paella posem una mica d'oli, la 1/3 de la ceba i les cananes. Les deixarem que es coguin duran uns 10 minuts. Ja veureu que al començament deixen anar una mica d'aigua i després quan s'evapora al cap de 2 o 3 minuts ja són cuites, ara ja les podrem treure i reservar.





3- A la mateixa paella, posem oli, l'escalfem, i quan sigui una mica calent fregim molt poc, els escamarlans i els reservem.




Ara ja en la paellera de fer l'arròs, posem una mica d'oli i comencem a fregir el resta de la ceba. Remenem, i la deixem coure fins que comenci a daurar-se. Tot seguit, afegim l'all i el pebrot i courem tot junt fins que el pebrot s'estovi una mica. 


Seguidament, ja podem introduir el tomàquet ratllat en el sofregit. Donem una remenada per integrar tots els components i deixem que es faci durant 10 minuts o bé fins que veieu que el tomàquet s'ha reduït i no contingui aigua.




Mentrestant, escorrem les carxofes i les assequem amb un paper absorbent. Les fregim amb oli a la mateixa paella que hem fet les cananes. Un cop daurades les traiem del foc i les reservem al costat de les cananes.


4- Ara, ja tindrem el sofregit a punt. Afegim, primer les cananes i deprès l'arròs en el sofregit, donem unes voltes per nacarar l'arròs i per integrar bé tots els ingredients.



*Fins aquí, podeu deixar l'arròs per acabar-lo més tard si és que voleu anar a fer un volt o haguéssiu d'esperar als convidats, etc.

5- Escalfem l'aigua fins a bullir. L'aboquem a la paella, afegim les carxofes i salpebrem al gust. Deixem coure l'arròs a foc mitjà durant uns 15 o 16 minuts. 








En els 2 últims minuts, Introduïm els escamarlans decorativament pel damunt. Seguim la cocció durant els minuts que falten. 




Passat aquest temps, apaguem el foc i tapem. Deixem reposar durant 2 minuts més.

6- Abans de servir escampem una mica de julivert per tota la superfície (aquest ingredient és optatiu, a mi m'agrada el color i el sabor que li dóna).




7- Ara ja podem servir i menjar aquest senzill i boníssim arròs. Bon profit!


Notes:
- Aquest arròs es pot fer amb cananes d'una mida més gran. Haureu de controlar la cocció, que serà una estoneta més, i fos necessari, podeu afegir-hi una mica d'aigua per ajudar a coure.
- Podeu afegir, en lloc de les carxofes, espàrrecs, pèsols o qualsevol verdura de temporada.

- Aquest arròs no cal fer-lo amb fumet, les cananes ja li donen molt de sabor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por participar en esta página.