dilluns, 17 de juny del 2019

TATAKI DE TONYINA

Tonyina cuinada d'una manera molt senzilla. En ella és molt important tractar molt bé el producte, ja que es menja quasi cru.

És aconsellable congelar la tonyina abans de cuinar-la, per eliminar l'anisakis si és que en tingués, per al que l'haurem de congelar durant 5 dies a - 20°.


En comprar la tonyina li demanarem al nostre peixater que ens doni la part del llom. Nosaltres a casa si volem que el plat quedi molt ben presentat tallarem el llom, en forma de lingot. Amb els talls que sobren en retallar-lo, podrem fer altres receptes com tàrtar de tonyina o un bon marmiko. 


Si no us voleu complicar la vida, partiu per la meitat el llom i no li doneu la forma de lingot, així aprofitareu tot el tall i també us quedarà bé.

Aquesta recepta espot fer amb diferents condiments. Jo, l'he fet amb herbes fresques, amb sèsam i amb alga Nori, però vosaltres la podeu fer amb el condiment dels tres que més us agradi.


Bé, aquí la teniu. Espero que us agradi, és una recepta ràpida i que el seu resultat és fantàstic, us farà quedar molt bé en qualsevol àpat que tingueu de compromís. També, no cal que us digui que és un bon dinar per fer-lo el diumenge, ja que la seva senzillesa no ús traurà molt de temps d'oci i descans.




Ingredients per dues persones:

- 300 g de Llom de tonyina.



Per la marinada:


- 2 c / soperes d'oli d'oliva verge extra.
- 5 c / soperes de salsa de soja
- 1 tros de gingebre per ratllar, farem servir 1/2 c sopera de ratlladura.
- El suc d'1 llimona

- 1 c / sopera d'oli de sèsam. (optatiu)

Per l'arrebossat de sèsam:

- 50 g de sèsam torrat
*Si el teniu sense torrar, el podem torrar en un moment a casa. Tan fácil com posar a escalfar una paella sense oli i afegir el sèsam, tapar i en menys d'1 minut ja està torrat, Vigileu perquè es crema fàcilment.




Per l'arrebossat d'herbes:


- Oli d'oliva verge extra.
- sal i pebre.
- Cibulet.
- Farigola 
- Julivert
- Alfàbrega
Podeu posar totes les herbes fresques que us agradin o tingueu al vostre abast, com: Fonoll, orenga, coriandre, anet, etc.





Per l'embolcall d'alga nori:


- 1 fulla d'alga nori.





Elaboració:

1- Posem en un bol, prou gran perquè càpiga la tonyina, la barreja per fer la marinada. Remenem per integrar bé tots els ingredients. Un cop ben barrejat, introduïm els talls de tonyina i els deixarem macerar uns 10 minuts. Durant aquest temps de maceració, anirem girant els trossos perquè estiguin en contacte per tots els costats amb la marinada.


2- Mentrestant, esbandirem les herbes amb aigua i les tallarem a ganivet, ben esmicolades. També, si no tinguéssiu el sèsam torrat, el torreu com us he explicat més a munt.





3- Quan hagin passat els 10 minuts de maceració. En una paella molt calenta, marquem els talls de tonyina per tots els costats per sallar-los. La cocció ha de ser curta, veureu que a mesura que salleu cada costat, es forma una línia d'uns mil·límetres d'un color més clar, deixant l'interior del tall de color rosat fosc. Ha de quedar aquesta línia de color clar per igual per tots els costats.







Un cop marcats els quatre costats, traiem els trossos de la paella i els tornem a posar a dins de la marinada. 
I l'anem tombant perquè s'impregni un altre cop por tots els costats.

4- Tot seguit, traiem un tall i l'arrebossem amb les herbes. El col·loquem al plat o safata.





5- Traiem l'altre tall i l'arrebossem, amb el sèsam torrat. El col·loquem al costat del primer tall.





 Reservem la marinada en un bol, per més tard posar a taula i, si cal, amanir una mica més la tonyina. Això serà al gust de cada comensal. 




Suggeriments:


*Si voleu fer algun embolicat amb alga nori, talleu cada tall per la meitat i tindreu quatre porcions i així podreu provar els tres sabors. És el que jo he fet.
Per embolicar amb l'alga talleu-la prèviament a la mida de l'amplada del tall de tonyina que vulgueu embolicar i reserveu el resta per altres elaboracions com per exemple , "Arròs integral de calamarsets, ceps, alls negres i algues".


* Podeu acompanyar el tataki amb alvocat laminat i ruixat amb una mica de suc de llimona.


* Amb un trinxat de ceba tendra, tomàquet, pebrot verd i vermell amb una mica de picant, si es vol. El picant el podeu aconseguir amb uns talls en rodelles de "jalapeños" o amb una mica de bitxo. Tot amanit amb oli, sal i pebre i una mica de ratlladura de pell de llimona.

* Amb un timbalet d'arròs blanc, amanit amb el sobrant de la marinada.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por participar en esta página.