dimarts, 26 de juny del 2018

SARDINES EN ESCABETX




Ingredients:

- 1 Kg de sardines d’una mida mitjana

- 3 cebes de Figueres
- 4 grans d’all
- 1 o 2 fulles de llorer
- 1 branca de farigola
- Sal
- Un grapat de grans de pebre negre
- 1 cullerada de pebre vermell
- 150 ml d’oli
- 130 ml de vinagre de xerès
- 1 rajolí d’aigua

Elaboració:

1. Netegem les sardines, escatant-les i traient-los la tripa. Si no us veieu capaços de fer-ho, li podeu demanar al vostre peixater que us ho faci.
Un cop netes, les posem en un colador a escórrer. Les salem generosament, el meu pare sempre em deia que el peix blau admet més sal que el blanc, records que et venen a la memòria quan prepares receptes tradicionals. Bé, seguim. Un cop salades preparem una paella amb l’oli d’oliva i l’escalfem.




2. Quan l’oli estigui ben calent, comencem a fregir les sardines, jo aquest cop no les he enfarinat. Si voleu, es poden enfarinar abans de fregir.



No cal fregir-les molt, ja que les acabarem de coure amb la salsa d’escabetx.
A mesura que les anem fregint, les anem col·locant en una cassola de ferro colat o de fang.




3. Un cop totes fregides, colem l’oli per deixar-lo net d’impureses del fregit. En aquest oli fregirem la ceba i els alls sencers.




Quan la ceba sigui una mica cuita i tova, afegim les herbes i els grans de pebre. Seguim fregint fins a acabar de fer la ceba. Seguidament, afegim la cullerada de pebre vermell sense deixar de remenar per evitar que es cremi.





Tot seguit, afluixem el foc i amb molt de compte aboquem el vinagre i el rajolí d’aigua . Tornem a apujar el foc i remenem durant un parell o tres minuts fins que s’evapori i s’afluixi una mica el vinagre.




4. Ara ja podem abocar tot l’escabetx per damunt de les sardines i deixem que coguin a foc suau durant 5 minuts. Apaguem el foc, tapem i deixem refredar.




5. Un cop fredes les deixem a la nevera, on és poden conservar perfectament una setmana.





NOTA

- Podeu fer servir vinagre de vi blanc si us agrada més.
- L’escabetx es pot fer amb tot tipus de peix blau. Es fa igual, variant el temps de cocció depenent de la mida del peix o de les rodelles.
- Les herbes poden variar, orenga, sajolida, romaní, etc. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por participar en esta página.