dilluns, 20 d’abril del 2020

PASTÍS VASC

Un pastís que es pot preparar amb antelació perquè, pel meu gust, queda molt millor si reposa unes hores. Jo normalment el faig el dia abans i així ja tinc les postres fetes i avanço feina.




Té una barreja de sabors boníssims a mantega i ou. La massa en què és fet em recorda la pasta brisa amb el seu inconfusible gust làctic que aporta la mantega i la seva textura. 


 És un dels pastissos que més m'agraden i que hi gaudeixo molt fent-lo.
Espero que amb aquesta recepta us ho passeu tan bé com jo.








Ingredients per la crema pastissera:

- 500 cc de llet fresca
- 1/2 cullereta de cafè de sucre avainillat.
- 1/2 canyella
- 1 pell de llimona
- 3 rovells d'ou
- 100 g de sucre normal o glaç
- 35 g de Maizena


Per la massa:
- 300 g de farina
- 1 s/ de llevat Royal
- Un polsim de sal.
- 200 g de sucre
- 120 g de mantega pomada
- 2 ous 
- 1 motlle rodó desmuntable de 22 cm.


Elaboració:


1- Farem la crema pastissera. Posarem la llet amb la pell de llimona, la canyella i el sucre de vainilla en un pot per anar al foc. Engegarem el foc i escalfarem fins a quasi arrenqui a bullir. Apagarem el foc i deixarem infusionar durant 30 minuts. Passat aquest temps colarem la llet.


2- Mentrestant, refreda la llet, prepararem la massa del pastís. En un bol, posarem la farina, el llevat i la sal tamisats. Després, la mantega i els 200 g de sucre, i pastarem per integrar tots els ingredients. Ara, anirem incorporant els ous d'un en un i removem fins a aconseguir una massa uniforme. Formem una bola amb ella i la tapem amb film. Seguidament, la reservem a la nevera. Com mínim 15 minuts, ha d'estar freda així serà més fàcil manipular-la per estirar-la amb el corró i posar-la dins de motlle.

3- Ara, farem la crema. Agafem la llet que teníem colada i la barregem amb l'ajuda d'unes varetes amb els rovells, la maizena i el sucre glaç. Batem per integrar i posem tota la barreja al foc. Anem remenant constantment fins que la barreja espesseixi. El foc no ha de ser fort, heu d'anar amb cura que no s'enganxi i es cremi pel fons del pot.
Quan veieu que es va espessint, retireu del foc i segui remenant fins que espesseixi del tot. Ara, aboqueu a una safata perquè es refredi més aviat i tapeu amb film.




4- Preescalfem el forn a 160°. Untem el motlle amb mantega i enfarinem. Si voleu podeu folrà el fons del motlle amb paper, sempre serà més fàcil desemmotllar després.


5- Traiem la massa de la nevera i la partim en dos trossos, un una mica més gran que l'altre.

Amb l'ajuda d'un corró estirem la més gran i la posem al fons del motlle. Deixem que pugi una mica per la paret del motlle, 4 cm, ens ajudem amb les mans a assentar la massa al fons i a la paret. Quan la massa estigui col·locada, aboquem amb compte la crema pastissera, i doblem les bores cap a dins.
Ara, estirem l'altre tros de massa i el col·loquem damunt per cobrir. Amb les puntes d'una forquilla podem fer unes ratlles per decorar o bé si us queda un sobrant de pasta, podeu fer unes fulles, flors, etc. Per últim, pintem tota la superfície amb ou batut.


6- Posem al forn durant 40 minuts, vigilant a mitja cocció per si fa falta cobrir amb paper d'alumini perquè no es torri gaire per sobre.


7- Traiem del forn, deixem refredar i desemmotllem.


Notes:

* Si se us trenca la massa en estirar-la amb el corró, la torneu a premsa i l'ajunteu un altre cop. Si perdés el fred, la torneu a posar a la nevera. 


* Recordeu, és molt important que la massa estigui freda, si no seus trencarà.


Així queda ratllat amb la forquilla


Així queda, decorat amb fulles i formes de pasta









1 comentari:

Gracias por participar en esta página.