Té una barreja de sabors boníssims a mantega i ou. La massa en què és fet em recorda la pasta brisa amb el seu inconfusible gust làctic que aporta la mantega i la seva textura.
És un dels pastissos que més m'agraden i que hi gaudeixo molt fent-lo.
Espero que amb aquesta recepta us ho passeu tan bé com jo.
Ingredients per la crema pastissera:
- 500 cc de llet fresca
- 1/2 cullereta de cafè de sucre avainillat.
- 1/2 canyella
- 1 pell de llimona
- 3 rovells d'ou
- 100 g de sucre normal o glaç
- 35 g de Maizena
Per la massa:
- 300 g de farina
- 1 s/ de llevat Royal
- Un polsim de sal.
- 200 g de sucre
- 120 g de mantega pomada
- 2 ous
- 1 motlle rodó desmuntable de 22 cm.
Elaboració:
1- Farem la crema pastissera. Posarem la llet amb la pell de llimona, la canyella i el sucre de vainilla en un pot per anar al foc. Engegarem el foc i escalfarem fins a quasi arrenqui a bullir. Apagarem el foc i deixarem infusionar durant 30 minuts. Passat aquest temps colarem la llet.
2- Mentrestant, refreda la llet, prepararem la massa del pastís. En un bol, posarem la farina, el llevat i la sal tamisats. Després, la mantega i els 200 g de sucre, i pastarem per integrar tots els ingredients. Ara, anirem incorporant els ous d'un en un i removem fins a aconseguir una massa uniforme. Formem una bola amb ella i la tapem amb film. Seguidament, la reservem a la nevera. Com mínim 15 minuts, ha d'estar freda així serà més fàcil manipular-la per estirar-la amb el corró i posar-la dins de motlle.
3- Ara, farem la crema. Agafem la llet que teníem colada i la barregem amb l'ajuda d'unes varetes amb els rovells, la maizena i el sucre glaç. Batem per integrar i posem tota la barreja al foc. Anem remenant constantment fins que la barreja espesseixi. El foc no ha de ser fort, heu d'anar amb cura que no s'enganxi i es cremi pel fons del pot.
Quan veieu que es va espessint, retireu del foc i segui remenant fins que espesseixi del tot. Ara, aboqueu a una safata perquè es refredi més aviat i tapeu amb film.
4- Preescalfem el forn a 160°. Untem el motlle amb mantega i enfarinem. Si voleu podeu folrà el fons del motlle amb paper, sempre serà més fàcil desemmotllar després.
5- Traiem la massa de la nevera i la partim en dos trossos, un una mica més gran que l'altre.
Amb l'ajuda d'un corró estirem la més gran i la posem al fons del motlle. Deixem que pugi una mica per la paret del motlle, 4 cm, ens ajudem amb les mans a assentar la massa al fons i a la paret. Quan la massa estigui col·locada, aboquem amb compte la crema pastissera, i doblem les bores cap a dins.
Ara, estirem l'altre tros de massa i el col·loquem damunt per cobrir. Amb les puntes d'una forquilla podem fer unes ratlles per decorar o bé si us queda un sobrant de pasta, podeu fer unes fulles, flors, etc. Per últim, pintem tota la superfície amb ou batut.
6- Posem al forn durant 40 minuts, vigilant a mitja cocció per si fa falta cobrir amb paper d'alumini perquè no es torri gaire per sobre.
7- Traiem del forn, deixem refredar i desemmotllem.
Notes:
* Si se us trenca la massa en estirar-la amb el corró, la torneu a premsa i l'ajunteu un altre cop. Si perdés el fred, la torneu a posar a la nevera.
* Recordeu, és molt important que la massa estigui freda, si no seus trencarà.
Així queda ratllat amb la forquilla |
Així queda, decorat amb fulles i formes de pasta |
Una pura delicia
ResponElimina