És una massa molt versàtil, fàcil de fer i que es pot utilitzar tant en preparacions de receptes salades com per a preparacions dolces.
Aquesta pasta per elaborar-la es necessiten molt pocs ingredients i normalment es tenen a casa.
Ingredients:
- 150 g de farina de rebosteria, no ha de ser de força.
- 60 g de mantega, molt freda tallada a daus.
- 1 ou (en lloc d'ou es pot utilitzar 50 ml d'aigua freda, ideal per a les persones intolerants a l'ou)
- 1/2 culleradetes de sal
1- En un bol, posem la farina tamisada.
3- Amb les puntes dels dits, anem barrejant la farina i la mantega. Ho aconseguirem, fregant els dos ingredients sense pressionar excessivament i aixecant les mans per sobre de les vores del bol, deixant caure des de dalt sense mantenir molt de temps les molles que es van formant a les nostres mans, per no transmetre molta calor a la massa.
4- Quan hàgim aconseguit una textura de molles o de sorra, afegim l'ou i la sal, i si és dolç, el sucre glaç. Anem barrejant amb els dits fins a integrar tots els ingredients, per últim pastem amb la part inferior del palmell de la mà, tres o quatre vegades fins a formar una bola més o menys consistent.
6- Passat el temps de repòs. Enfarinem una mica la taula de treball i el corró, estirem la massa donant-li més o menys la forma del motlle que volem utilitzar.
Si la volem coure amb motlle:
Un cop estesa, la posem al motlle untat amb mantega, ajustant-la amb els dits per tots els racons del motlle, punxem tot el fons per evitar que en coure pugi i retallem la massa que pot sobrar pel damunt dels costats, passant amb comte el corró així la massa sobrant es tallarà. També podem plegar la massa sobrant cap a l'interior fent un voraviu més gruixut.
Si el que volem és farcir-la amb una precocció, haurem de posar-li al damunt un paper vegetal o d'alumini amb algun tipus de llegum cru per donar-li pes, coure-la uns 10 minuts a 180° i després treure-la del forn i emplenar-la del farcit i acabar de coure el temps que indiqui la recepta en concret.
A vegades, aquesta pasta també s'utilitza del tot cuita per després farcir-la d'alguna preparació freda com amanides, cremes fredes tant dolces com salades, xocolata, etc. Llavors és convenient pintar tota la massa, fins i tot la base, amb clara d'ou o ou sencer abans de posar al forn, així formarà una pel·lícula que farà que sigui més cruixent i no es remulli tant, si el farcit és una mica humit. L'has de punxar igualment tota la base, posar-li un pes damunt siguin llegums o un altre motlle més petit dins i coure-la del tot fins que vegis que agafa un color daurat.
* Els llegums que feu servir es poden utilitzar moltíssimes vegades més. No les tireu.
Un cop estesa, la posem al motlle untat amb mantega, ajustant-la amb els dits per tots els racons del motlle, punxem tot el fons per evitar que en coure pugi i retallem la massa que pot sobrar pel damunt dels costats, passant amb comte el corró així la massa sobrant es tallarà. També podem plegar la massa sobrant cap a l'interior fent un voraviu més gruixut.
Si el que volem és farcir-la amb una precocció, haurem de posar-li al damunt un paper vegetal o d'alumini amb algun tipus de llegum cru per donar-li pes, coure-la uns 10 minuts a 180° i després treure-la del forn i emplenar-la del farcit i acabar de coure el temps que indiqui la recepta en concret.
A vegades, aquesta pasta també s'utilitza del tot cuita per després farcir-la d'alguna preparació freda com amanides, cremes fredes tant dolces com salades, xocolata, etc. Llavors és convenient pintar tota la massa, fins i tot la base, amb clara d'ou o ou sencer abans de posar al forn, així formarà una pel·lícula que farà que sigui més cruixent i no es remulli tant, si el farcit és una mica humit. L'has de punxar igualment tota la base, posar-li un pes damunt siguin llegums o un altre motlle més petit dins i coure-la del tot fins que vegis que agafa un color daurat.
* Els llegums que feu servir es poden utilitzar moltíssimes vegades més. No les tireu.
També la podem retallar amb l'ajuda d'un plat o similar. Per exemple, per fer tipus Galette bretona, encara que la massa per aquesta preparació no és ben bé aquesta, l'autentica, és feta sense ou. Però jo l'he fet amb aquesta massa i queda espectacular de bona. Aquí us he posat unes fotos perquè us feu una idea.
Per retallar per coure sense motlle |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gracias por participar en esta página.