dilluns, 4 de maig del 2020

BRIOIX DE LA REINA I BRIOIX DE BARRETA

Una massa per fer brioix que heu de tenir en compte de calcular que necessita un temps de repòs. Busqueu un dia favorable per poder-la fer amb tranquil·litat, serà una manera d'afavorir que gaudiu en la seva preparació i que us animeu a fer-la més vegades.
Amb aquesta pasta es pot fer moltes elaboracions, panets, coques. Per exemple, si practiqueu fent aquest brioix que us proposo avui, quan arribi la Revetlla de Sant Joan, no seus farà tan feixuc fer la coca de fruites per exemple, ja que la massa és molt semblant i només varia algun ingredient i que es fa amb massa mare
. Una altra recepta és el tortell de Reis que també surt la mar de bo fet a casa teniu la recepta, aquí.






Ingredients:
- 500 g de farina de força

- 10 g sal
- 150 cc llet
- 3 ous
- 150 g mantega 
- 100 g sucre
- 25 g de llevat fresc de forner
- 1 ou per pintar el brioix

- Ratlladura de pell de llimona (optatiu)




Elaboració:

1- Batem els ous. 

2- En el bol del robot posem la farina tamisada, afegim els ous, la llet, la sal i el sucre. Engeguem el robot amb el ganxo d'amassar, a marxa lenta per barrejar tots els ingredients, amb el braç de ganxo durant 10 minuts.







3- Ara, afegim la mantega tova (pomada), que l'haurem deixat a temperatura ambient, i seguim amassant amb el robot, 10 minuts més.




 4- al final incorporem el llevat esmicolat perquè es barregi bé per tota la massa. I seguim amassant una estona més, fins que veieu que la massa es desenganxa una mica de les parets i queda agafada en el ganxo de la pastadora.




5-Ara, passem la massa a la taula de treball o marbre que haurem enfarinat. Acabem d'amassar tal com veieu al vídeo. Si la massa us queda una mica enganxosa, podeu afegir un polsim de farina però molt poca no us passeu. Si segueix igual, deixeu-la reposar 5-10 minuts. Després seguiu pastant fins a aconseguir una massa homogènia i que no s'enganxi a les mans.




Potser haureu de fer un o dues pauses de 5-10  minuts perquè la massa no quedi tan enganxosa i la pugueu treballar millor


6- Un cop tingueu la massa homogènia i lisa, formeu una bola amb ella i la tapeu amb un drap. Deixeu-la reposar fins que més o menys dobli el volum.

7- Quan la bola hagi augmentat de volum, començarem a fer porcions d'uns 
60 g.




8- Ara, fem rodar les porcions amb la mà sobre la taula i formem unes boletes perquè fermentin un altre cop. Les anirem posant en una safata o en una placa de forn, el que tingueu més a mà. Quan les tingueu totes formades, les tapeu amb un drap i deixeu reposar 15 minuts.






9- Amb aquesta massa, prepararem dos tipus de brioix. Un que se li diu el Brioix de la Reina, per la forma que agafa en coure'l al forn i el brioix de barreta que és el més normal que es menja per esmorzar o per berenar, etc.


Pel Brioix de la Reina:


1. Agafem una boleta de massa, l'estirem amb el corró, l'enrotllem, partim cilindre que formem per la meitat i l'anem col·locant dins d'un motlle rodó engreixat amb mantega, formant una flor.









 
Farem aquest procediment, tantes vegades com brioixos vulgueu fer. Jo, aquesta vegada n'he fet 6 cilindres per fer 2 brioixos de la reina. Un cop fets, reservem i tapem amb un drap perquè fermentin.

Pel brioix de barreta:


1. Estirarem la boleta de pasta amb el corró i li donarem forma de barreta. Enrotllem, prement amb els dos polzes des d'un extrem i anant enrotllant al moment, com veieu al vídeo. Després, farem rodar amb els palmells de les mans fins a donar-li forma de barreta amb les puntes una mica més primes.
Anem col·locant les barretes en una safata i les tapem amb un drap perquè fermentin.





10- Deixem fermentar les dues preparacions fins a doblar el volum, això serà més o menys 1h o 1:30 h depenent de la temperatura ambient. Si fa calor pujaran més de pressa que quan fa més fred.
11- Preescalfem el forn a 200°
12- Passat el temps de fermentació, pintarem amb ou batut el brioix de la reina. 



Brioix de la Reina ja fermentat


L'enfornem durant 15 minuts. A mitja cocció, baixem la temperatura a 180° i els tapeu amb un paper vegetal perquè no es torrin en excés.
Mentre es couen els brioixos de la Reina del forn, agafem els brioixos de barreta i els pintem amb ou, després amb l'ajuda d'unes tisores, els hi fem tres marques una mica fondes en la superfície, com veieu al vídeo.



Brioix de barreta ja fermentat





13- Quan els brioixos de la reina estiguin cuits, els traieu del forn i els deixeu refredar destapats.



Ara ja podeu enfornar els brioixos de barreta a 200°. Aquest es couran una mica abans, amb uns 10-12 minuts ja seran cuits. També els haureu de baixar a 180° i tapar a mitja cocció perquè no es torrin massa.

Un cop cuits els traieu del forn i deixeu refredar destapats.



* El temps de cocció és orientatiu, en ser una cocció ràpida i a bastant temperatura, haureu de vigilar.




Nota:
*Aquests brioixos es poden fer farcirts de ingredients dolços com de salats . Us deixo unes quantes fotos d'exemples.



Brioix de barreta amb pernil doç i mantega per esmozars i berenars
Brioix de la Reina, farcit salad. Ideal per festes i Revetlles



Aquest esta farcit de truita de patates, tomàquet i enciam, pernil dolç.
Tot untat amb una mica de maionesa

Farcit amb enciam, tomàquet pernil doç, salmo. triuta de patates etc...
al vostre gust i imaginació
* I també brioixos amb formes diferents


El de davant, està fet tota la massa dins d'un motlle rodó desmuntable i el de darrere sense motlle però envoltat d'una cinta metàl·lica d'acer inoxidable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gracias por participar en esta página.